Realiteten for langveishaikere

Hemmeligheten bak å få en kjempetur som haiker rundt i verden ligger i planleggingen. Det å være dårlig forberedt er aldri gøy uansett, men det å stå midt i ødemarka uten kart og det som trengs på turen, det kan være veldig ille. Her får du noen gode tips om hvordan du skal komme deg best gjennom realiteten for en langveishaiker.

Invester i et kart

folded-paper-map1Det å være haiker betyr at man kan risikere å gå tom for strøm på mobilen, som igjen betyr at kartet som er tilgjengelig på mobilen blir null verdt. Derfor bør man gå til anskaffelse av et godt og detaljert kart. Et detaljert kart er absolutt verdt pengene. I USA bør man se etter boken Rand McNally Map Book of the United States, som har oversikt over alle lastebilstopper i hele landet. I Storbritannia bør du se etter det som heter Ordnance Survey Map. Begge disse bøkene kan faktisk lånes gratis på større norske biblioteker også. Ved å vite om de beste rasteplassene, lastebilstoppene og bensinstasjonene kan man virkelig komme langt. Hvis du trenger et gratis kart, får du også dette ved hotellet, på flyplassen, på busstasjonen, eller hos turistinformasjonen.

Ta forhåndsregler

norge-passSkann alt av ID papirer som pass, hvis du reiser internasjonalt, og send de som e-post til deg selv. Hvis disse papirene skulle bli stjålet, er det enkelt å skrive ut kopier på et bibliotek helt gratis. For å få et nødpass, kan du nå gå til en ambassade med kopiene og gjøre hva du trenger å gjøre for å få et nytt pass. Skriv også ned telefonnummeret til kredittkortselskapet før du reiser. Hvis du mister kredittkortet ditt, kan du ringe dem med en gang og du får stengt kortet ditt øyeblikkelig. Skal du være borte lenge sendes et nytt kort til ambassaden du befinner deg ved. Pakke gjerne også med litt pepperspray, i tilfelle du støter på noen tvilsomme typer på veien.

Aktiviteter mot kjedsomhet

Det å vente på at noen stopper langs veien kan være langtekkelig og da er det best å ta med seg noe som kan kurere kjedsomheten før noen faktisk stopper. Det å sitte på i en lastebil behøver jo heller ikke å være det morsomste i verden. Spar derfor batteri på mobiltelefonen din eller nettbrettet for den saks skyld, for kjeder du deg kan du enkelt finne frem et spill fra Mr Green Casino og la det underholde deg på turen. Kanskje vanker det også noen ekstra lommepenger takket være spillene. Går du tom for batteri, så håper vi du har med en reisekamerat som kan underholde deg. Uansett, spar batteriet til du virkelig trenger det.

Planlegg ruten din

eu-tripDet å haike uten å ha en plan på hvor man skal behøver ikke alltid være det beste. Selv om man har pakket med seg alt av mat, sovepose og ekstra varme klær, er det alltid greit å ha en plan for hvor man faktisk skal. Vær selektiv om hvilke ruter du tar. Du vil faktisk komme til din destinasjon raskere på den måten. Det er bedre å reise 50 mil og bli droppet av på en bensinstasjon enn at en bil slipper deg av midt i ødemarka, fordi sjåføren skulle et helt annet sted enn deg. Så bruk kartet, planlegg ruten din godt. Er du allikevel i tvil på hvilken retning du skal, så følg alltid din intuisjon.